Careeroo Group logo

Hotelmanager: Functie, Taken, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Hotelmanager: Functie, Taken, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

30 september 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Ben jij een organisatietalent met een passie voor hospitality? En droom je van een baan waar geen dag hetzelfde is? Dan is de rol van hotelmanager perfect voor jou! Maar wat doet een hotelmanager precies en hoe word je er eentje? En wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Geen zorgen, onze hospitality-experts vertellen je er in deze blog alles over!

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

Wat is een hotelmanager?

Een hotelmanager is de motor van elk succesvol hotel. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de gehele operatie. Of je als hotelmanager nu aan het roer staat van een gezellig familiehotel of een groot hotelketen, jouw doel blijft hetzelfde: ervoor zorgen dat alles soepel verloopt en dat de gasten altijd een fantastische ervaring hebben. Een flinke verantwoordelijkheid!

Wil je meer weten over andere hospitality-functies? Bekijk dan deze pagina!

Wat doet een hotelmanager?

We draaien er niet omheen: als hotelmanager heb je een uitdagende functie waarbij geen dag hetzelfde is! Je houdt je onder andere bezig met de dagelijkse gang van zaken en zorgt ervoor dat alle afdelingen – zoals de receptie, housekeeping en de keuken – perfect op elkaar zijn afgestemd. Verder probeer je de dagelijks de commerciële en operationele prestaties te verbeteren, beheer je de budgetten en stel je bedrijfsplannen op. En daar stopt het niet bij: ook houd je toezicht op het onderhoud van het gebouw en – misschien wel het allerbelangrijkste – zorg je ervoor dat alle gasten zich welkom voelen.

Klinkt misschien nog een beetje vaag, hè? Laten we er een concreet voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:
Stel je werkt als hotelmanager in een groot hotel aan de kust. Tijdens de zomermaanden merk je dat het hotel snel volgeboekt raakt en de wachttijden bij de receptie toenemen. Om dit op te lossen, besluit je extra personeel in te schakelen en de werkroosters aan te passen om de drukte op te vangen. Verder organiseer je trainingen om het team voor te bereiden op de piekperiode en zorg je voor een soepele check-in en check-out ervaring voor de gasten. Dankzij jouw aanpassingen verloopt het hoogseizoen vlekkeloos en verlaten gasten tevreden het hotel. En dat allemaal dankzij jou, onze hotelmanager!

Dagelijkse taken van een hotelmanager

Elke dag zit vol uitdagingen voor jou als hotelmanager en over het algemeen ben je dagelijks druk bezig met deze taken:

  • Personeel aansturen: Je begeleidt en motiveert je team, zorgt voor een goede sfeer en garandeert dat iedereen zijn werk uitstekend doet.
  • Budgetbeheer en planning: Je houdt de financiën van het hotel goed in de gaten, stelt budgetten op en zorgt ervoor dat het hotel financieel gezond blijft.
  • Gastvrijheid waarborgen: Je zorgt ervoor dat elke gast zich welkom voelt, van aankomst tot vertrek. Topservice staat bij jou hoog in het vaandel!
  • Onderhoud en veiligheid: Je zorgt ervoor dat het gebouw in topconditie is en dat alle veiligheids- en hygiënenormen worden nageleefd. Spik en span is jouw motto!
  • Marketing en promotie: Je bedenkt originele promoties en acties – zoals een ‘Weekend Escape’ deal of een ‘Diner voor Twee’ promotie – om nieuwe gasten aan te trekken en bestaande gasten te blijven verrassen.
  • Kwaliteitscontrole: Je bewaakt de kwaliteit van de dienstverlening en zorgt ervoor dat de gasttevredenheid hoog blijft. Jij mikt altijd op die 5-sterren recensies!

Hotelmanager vacatures voor jou

Wat verdient een hotelmanager?

Het gemiddelde salaris van een hotelmanager in Nederland ligt rond de €3.440 bruto per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek. Een mooi salaris! Maar let op: dit bedrag kan per persoon flink verschillen. Wat je precies gaat verdienen, hangt onder andere af van je ervaring, opleiding en type dienstverband.

Benieuwd wat je met andere hospitality-functies kunt verdienen? Bekijk dan deze pagina!

Hoe word je een hotelmanager?

Wil jij een hotelmanager worden? Dan is het belangrijk om de juiste opleiding te volgen. De meeste hotelmanagers hebben een diploma in Hotelmanagement, welke je kunt behalen aan de Hotelschool of een andere hogeschool. Ook opleidingen als Bedrijfskunde, Vrijetijdskunde of Tourism Management kunnen een goede basis bieden voor deze functie. Verder is een certificaat Sociale Hygiëne vaak een vereiste en is ervaring in de hospitality sector natuurlijk ook een pluspunt. Hier zijn een paar andere opleidingen die je voorbereiden voor deze rol:

MBO

  • MBO Hotelmanagement (niveau 4)

HBO

  • HBO Hospitality Management
    HBO Hotel- en Eventmanagement

Cursussen en trainingen:

  • Certificaat Sociale Hygiëne
    Cursus Personeelsmanagement

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een hotelmanager?

Als hotelmanager zijn er volop kansen om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Of je nu verder wilt groeien binnen een hotelketen of je eigen onderneming wilt starten, de mogelijkheden zijn eindeloos:

  • Junior hotelmanager: Je begint met het leren van de basisprincipes van hotelmanagement en ondersteunt het team bij dagelijkse taken, terwijl jij je vaardigheden in personeelsmanagement en gastvrijheid ontwikkelt.
  • Medior hotelmanager: In deze rol krijg je meer verantwoordelijkheden, zoals het beheren van de financiën en het optimaliseren van operationele processen. Je leert meer over strategisch management en leiderschap.
  • Senior hotelmanager: Als senior neem je de leiding over grotere projecten, begeleid je collega’s en ben je verantwoordelijk voor de strategische koers van het hotel.
  • Horecamanager: In deze veelzijdige rol geef je leiding aan verschillende horecagelegenheden zoals cafés, bars, restaurants en hotels. Jij zorgt ervoor dat elke locatie soepel draait, de teams goed op elkaar zijn afgestemd en de gasten overal een topservice ervaren.
  • Eventmanager: Van bruiloften tot bedrijfsborrels, jij organiseert evenementen waar gasten nog lang over napraten. Voor een feestje moeten ze bij jou zijn!
  • Restaurantmanager: Word de baas van je eigen restaurant. Jij bepaalt het menu, leidt je team en zorgt ervoor dat elke gast met een glimlach de deur uitgaat.
  • General Manager: In deze functie draag je de verantwoordelijkheid voor zowel de operationele als strategische aspecten van het hotel, waarbij je bijdraagt aan de groei en het succes van de organisatie.

Wat is het verschil tussen een hotelmanager en een General Manager?

Als hotelmanager ben je de persoon die alles in het hotel draaiende houdt: je zorgt ervoor dat de dagelijkse operaties soepel verlopen, het personeel goed functioneert en de gasten altijd een geweldige ervaring hebben. Je bent hands-on en betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Een General Manager daarentegen kijkt naar het grotere plaatje. Deze functie draait om strategisch denken: je ontwikkelt bedrijfsstrategieën, bewaakt de financiële gezondheid, en bepaalt de langetermijnkoers van het hotel. Kortom, de hotelmanager zorgt voor een perfecte dag-tot-dag operatie, terwijl de General Manager zich richt op de toekomst en groei van het hotel. Snap je?

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een hotelmanager?

Om een top hotelmanager te zijn, moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Hier zijn de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen die je nodig hebt:

  • Leiderschap: Jij weet precies hoe je een team moet aansturen en motiveren om elke dag het beste van zichzelf te laten zien. Met jouw leiding werkt het hotel als een goed geoliede machine!
  • Communicatie: Jij communiceert duidelijk en vriendelijk, met zowel je medewerkers als de gasten. Jij zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat er van hen verwacht wordt en dat de sfeer altijd goed is.
  • Organisatorisch talent: Jij bent een échte planner en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Met jouw gestructureerde aanpak blijft het hotel altijd op schema en draait alles op rolletjes.
  • Probleemoplossend vermogen: Jij bent goed in het oplossen van onverwachte problemen. Een plotselinge annulering of een technische storing? Jij hebt altijd een oplossing klaar en zorgt ervoor dat alles snel weer in orde is.
  • Klantgerichtheid: Jij weet dat de gast altijd centraal staat. Elke gast voelt zich in jouw hotel welkom en vertrekt met een glimlach. Dankzij jou en je team komen ze graag weer terug!

Hoe solliciteer je succesvol voor hotelmanager posities?

Heb je een mooie hotelmanager vacature gezien? Geweldig! Maar hoe zorg je ervoor dat jij de perfecte kandidaat bent? Hier zijn een paar tips om je sollicitatie tot een succes te maken:

  1. Maak je cv opvallend
    Je cv is jouw persoonlijke pitch! Zorg ervoor dat al je relevante ervaringen duidelijk en overzichtelijk zijn vermeld. Heb je ervaring met hotelmanagement, gastenservice of teamleiding? Zet het duidelijk op je cv! Vergeet natuurlijk ook niet om een overtuigende motivatiebrief toe te voegen.

  2. Bereid je goed voor
    Zorg dat je alles weet over het bedrijf waar je solliciteert. Welke sfeer willen ze uitstralen en wat voor soort gasten verwelkomen ze? Bereid antwoorden voor op vragen die je tijdens het gesprek kunt verwachten, zoals “Hoe zou jij de gastbeleving verbeteren?”

  3. Laat zien wat je kunt
    Deel vol trots je eerdere ervaringen in de horeca. Heb je een succesvol team geleid tijdens een druk seizoen of een serviceprogramma geïntroduceerd? Vertel erover en leg uit hoe je deze ervaringen gaat inzetten als hun nieuwe hotelmanager!

  4. Bekijk onze vacatures
    Nu je helemaal klaar bent om te knallen: bekijk onze hotelmanager vacatures en vind jouw droombaan!

Jouw volgende stap vind je via ikzoekeenhospitalitybaan.nl

Wil jij je carrière beginnen als hotelmanager? Of heb je al ervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij ikzoekeenhospitalitybaan.nl hebben we uitdagende mogelijkheden voor je. Waar wacht je nog op? Duik in onze hospitality vacatures en vind jouw droombaan!

Hotelmanager vacatures voor jou

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe